Reklama
 
Blog | Tereza Fantlová

Úvodní slovo (Lekce 1)

Srdečně zdravím všechny, kteří otevřeli můj nový blog. Blog bude o Makedonii. Získala si mě velice brzo po tom, co jsem se o ní začala něco dozvídat. Chci o ní spoustu věcí říct, aby se zalíbila i Vám. O Makedonii se tady málo ví. Otevírá se na mě díra na trhu s informacemi a já ji chci na nějaký čas zaplnit a přesvědčit pár lidí, že je čím ji zaplnit. A tak dělám tenhle česko-makedonský blog. Jelikož nejde všechno napsat najednou, mám pocit, že bude vznikat takový provázaný encyklopedický blog, s odkazy na minulé a budoucí příspěvky, jehož součástí budou i aktuální důležité zprávy a rozhovory.

Spousta lidí si plete Makedonii s Moldávií, jednou z bývalých sovětských republik. Makedonie je ale *bývalá jugoslávská republika. Z domácího i světového zpravodajství posledních měsíců víme dost přesně kde je Řecko… (obrazně i na mapě sjednocené Evropy) – Republika Makedonie je jeho severním sousedem. Hraničí taky s Bulharskem, se Srbskem, s Kosovem a s Albánií. Je to balkánská země s dvěma a kousek miliony občanů, převážně makedonské a albánské *národnosti.

EU jí zahrnuje do Západního Balkánu, o který se myslí rozšířit. Ale zpráv o tom, co se tam děje, se k nám dostává pomálu, ale to je asi normální mediální jev. Malé scény na okraji nejsou tady dostatečně tažným tématem, snad jen pokud nabízejí-li našincům práci, výlet s koupačkou v cíli nebo pokud tam zrovna hrozí krveprolití.

Přitom je dost námětů spojujících názory, vkus a zájmy lidí z České republiky a Republiky Makedonie, která nakonec není ani tak daleko a je taky částečně ze slovanské rodiny, jako třeba lépe zpropagované Chorvatsko, nebo třeba svého druhu tajemná Bosna se Sarajevem.

Reklama

Blog o Makedonii doporučuju všem – třeba vědět něco o Makedonii přijde do módy, můžete na to balit holky nebo kluky. Vědět víc o Makedonii se hodí.

V sekci dalších hesel nabízím vysvětlivky a témata příštích příspěvků. Je třeba ji číst až nakonec a nekazit si jí dojem z hlavního textu, který je konzistentní a navazuje na předchozí znalosti získané v kurzu. Doufám, že další hesla navnadí ty, kteří už teď přemýšlejí, že prohlubovat si znalosti o Makedonii je ta správná zábava s poučením.

Budu ráda, když budete můj blog konzumovat: číst a komunikovat se mnou i ostatními čtenáři.

*Ajde!

 

další hesla:

 

(zmíněno v informacích k obsahu blogu) *O makedonských záležitostech  je stěžejní dílo makedonského národního obrození a určitě o něm něco populárně-naučného napíšu

*Bývalá jugoslávská republika Makedonie – to není jenom dovysvětlení co je Makedonie za pomocí historie území…je to název státu, pod kterým je Republika Makedonie od roku 1993 přijata do OSN – pod jménem Former Yugoslav Republic of Macedonia, zkráceně FYROM. S Řeckem se totiž už dvacet let hádá o to, jestli mají Makedonci z Republiky Makedonie právo na pojem „Makedonie“, nebo zda tento patří Řekům, protože odtama Alexandr zvaný Makedonský vyvážel do celého světa helénskou kulturu, které jsou Řekové dědici. O tom každopádně někdy příště.

*národností je v malé Republice Makedonii dost, o té pestré paletě je určitě potřeba napsat jednu z prvních lekcí.

* Ajde. Klíčová fráze při komunikaci v makedonštině. Mnoho významů v jednom slovu, které si zaslouží v budoucnu rozhodně vlastní prostor.