Reklama
 
Blog | Tereza Fantlová

Makedonské kořeny Michaela Jacksona

 

Na makedonské téma tentokrát začněme u velké hvězdy popového nebe Michaela Jacksona. Na serveru okno.mk se visí informace, že Michael Jackson má částečně makedonský původ. S objevem prý přišel aktivní a známý všemakedonský vědec Alexandar Donski z Prilepu. Obyčejně ve svém díle hledá spojení současných Makedonců s těmi antickými, tentokrát vybádal přípojku mezi Jacksonem a Makedonci, kteří migrovali do Ameriky koncem devatenáctého století. Majklův makedonský předek se jmenoval Michail Jakonov a pocházel z Bitoly.

Podle okno.mk Řekové prý ihned upozornili americké kongresmany, že si Makedonci snaží osvojit jejich hudební historii, Američané se začali scházet na náměstích s mapami v rukou a značili si, kde je ta hanebná Makedonie, později se ale přišlo na to, že omylem hromadně značkovali řeckou provincii Makedonie… Rodina Jackson se zatím k události vyjádřila pouze ústy právníka, který vzkázal, že Republiku Mausdonii budou žalovat u Haagského tribunálu a u okresního soudu v LA. Pak se opravil.

 Cestu Alexandra Donského do Ameriky a jeho bádání o Jacksonových makedonských kořenech byla financována Makedonskou nadací pro odhalování kořenů… podporovanou Ministerstvem kultury.

 Článek – tedy ten o Jacksonovi – je ironie, nicméně ta ironie z něčeho vychází a tím se můžeme zabývat: je to dobrý oslí můstek k tématu makedonské historiografie. A jestli je to přece jen myšleno vážně, jen to podporuje poznámku níže.

Reklama

Makedonští fanoušci zapalují za Michaela J. svíce, fotografie z abc.net.au nijak nesouvisí s novým objevem

 Věřím, že je to celé parodie na vztah Makedonie k vlastní historii – autor údajného objevu historik Alexandar Donski je směšným pisálkem pro ty, co odmítají kontinuitu dnešního obyvatelstva s antickými Makedonci a vůbec nějakou výlučnost Makedonců ve starověku.

Pátrání po antické historii makedonského národa neradi vidí nejen Řekové, kteří ho považují za vykrádání řecké helénské tradice, pohoršují se nad ním i jiní (západní) odborníci. Dokumentují to třeba slova rakouského historika Ulfa Brunnbauera, který se zabývá Makedonií už leta: „Badatelé z Evropy se na makedonské flirtování s antikou koukají s úsměvem, ale taky s lítostí.“

 

Mluví-li někdo z takových lidí o makedonské historiografii, zaručeně padnou slova mytologizace, heroizace, antikizace, přenášení pojmu národ tam, kam nepatří atp. …hlavně aby to dobře vypadalo… Po vystoupení z jugoslávské federace se pohled na historii území i národa značně rozrůznil. V předchozím období platil názor, že Makedonci jsou slovanskými bratry ostatních národů federace. Všichni s tím byli spokojení, neboť něco podobného, ač nedefinovaného, již několik století žili. S koncem doktríny, že hrdinové jsou jen Tito a jeho parta, po rozpadu federace a při ohrožení ze všech stran, bylo nutné vykopat alespoň tak starou historii, jako má soused. To v Makedonii nebyl problém, protože území i lidé jsou historie plní. Problém je ale s její interpretací.

Stejně jako všichni západní badatelé citovaní Brunnbauerem si myslím, že štrachání se v minulosti, zvláště té antické, makedonské společnosti k světlé budoucnosti moc nepomůže. Makedonská společnost Makedonců, Albánců, Turků, Romů a zbytku, si je podle mě už dost jistá svou identitou, aby si pomohla sama pod rozvážným vedením svých současníků, ne hrdinů z minulosti.

 

 

***

 

 

Informace o Jacksonově makedonském původu se nedá ověřit jinde než na okno.mk, nicméně jisté je, že makedonského původu byl věrný spolupracovník Stalina Georgij Maximilianovič Malenkov, Matka Tereza – etnická Albánka Agnes Gonxha Bojaxhiu a makedonského původu jsou třeba náš velký český fotbalista Jankulovski a Mike Illitch, majitel Detroit Red Wings a taky řetězce fast food Little Caesars Pizza.