Reklama
 
Blog | Tereza Fantlová

Makedonie jedna báseň (Lekce 3)

Makedonci o sobě tvrdí, že mají umění v genech. Je to prý proto, že do zemědělské tradice národa patřilo vzít s sebou na pole děti, které doma neměl kdo hlídat a uspat je odvarem z makovic. Tak se prý na polích ve vyprahlé hornaté krajině zalité sluncem rozvíjela bohatá obrazotvornost a smysl pro poetické chápání světa.

V Čechách je poezie spojována nejčastěji s větou paní učitelky: „naučte se básničku nazpaměť na příští týden.“

 

V Makedonii má poezie svůj světově proslulý festival s masovou návštěvností.

Reklama

 

Minule jsem se zmiňovala o úspěšné makedonské účasti na Karlovarském festivalu. Tentokrát to bude o makedonském festivalu Struga Poetry Evenings – populárním několikadenním poetickém happeningu ve Struze, na břehu Ochridského jezera, v jihozápadní části Makedonie, kterého se letos zúčastnila i uznávaná mladá česká básnířka a dramatička Kateřina Rudčenková.

 

Pátrám neustále po česko-makedonských vazbách, které bych ukázala jako inspiraci k navázání vazeb nových i těch vašich osobních a není divu, že i na téma „Stružské večery poezie“ nacházíme česko-makedonskou spojku.

 

„Moje dojmy z Ohridského jezera byly naprosto famózní! Pozváno bylo kolem stovky básníků ze všech kontinentů. Část z nás bydlela v hotelu Biser na úžasném místě Kališta přímo na břehu jezera, vedle malého opatství Svaté Bohorodičky; z balkónu jsem měla výhled z výšky na široširé jezero!! Nádhera! Ta průzračně čistá voda, to pohoří Galičica, plavili jsme se lodí ke Svatému Naumu, projížděli jsme se na loďce na pramenech Černého Drimu, v Ohridu jsme se kochali tím fantastickým výhledem na jezero od Svatého Jovana Kaneo…. opravdu z krásy přírody jsem byla naprosto unešená, nejradši bych tam zůstala!“  

Sveti Jovan Kaneo, Ohrid, 2011 Kateřina Rudčenková

Řeka Crni Drim – pramení u kláštěra Sveti Naum a teče celým Ochridským jezerem až do Strugy, kde vytéká pod mostem.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Galičica z fotoaparátu Kateřiny Rudčenkové

Festival Struga Poetry Evenings bývá výpravný: „Poezie se četla ve městě Struga na pódiu postaveném na mostě přes řeku, zahájení bylo ve velkém stylu, s účastí prezidenta a ministryně kultury, s tanci a ohňostrojem…“ Ty tance určitě byla makedonská ora (jedno oro) – kola, na Balkáně se tančí většinou v kruhu, vede ho orovodec, který točí kapesníčkem, můžou být mužská, ženská, smíšená, jednodušší i složitější, nejtěžší je teškoto oro, těžké.

„Ty tanečnice byly spíš jakési mladé baletky.“(K. Rudčenková) (ale alespoň jsme si vysvětlili oro) Všimněte si jubilejní 50!

Plachta jako věčný motiv v poezii… (foto K. Rudčenková)

 

Mosty hrají ve stružském festivalovém slangu důležitou roli – je to cena přidělená nejzářivějšímu debutantovi na festivalu. Dostal ji Japonec Hiroshi Taniuchi. Dále je oceňována nejlepší makedonská sbírka poezie vydaná mezi festivaly – získává cenu Bratři Miladinovi. Ta připadla básníkovi Vele Smilevskému. Miladinovci, po kterých se cena jmenuje, byli jedni z prvních makedonských literátů, Bulhaři o nich sice rádi tvrdí, že to byli Bulhaři, ale ať to bylo jak chtělo – Konstantin Miladinov napsal báseň Touha po Jihu T´ga za Jug, kde se mu stýská po místech v Makedonii, nebo v dnešním Řecku. T´ga za jug je makedonská kultovní báseň a taky jedno z tradičních makedonských červených vín.

Hlavní cena Zlatý věnec je udělována každý rok světovému básníkovi (to nevylučuje někoho z Makedonie!), jedinou podmínkou je, že musí být živý. Letos to byla živá legenda makedonské poezie Mateja Matevski u nás k dostání třeba ve Slovanské knihovně v Klementinu v Praze.

 

Mateja Matevski  – Zlatý věnec

Vele Smilevski – Bratři Miladinové

Hiroshi Taniuchi – Mosty

 

 

 

 

 

 

Festival se stará, aby se v Makedonii vědělo o dění ve světové poezii a aby se venku patřičně propagovala poezie makedonská. „Četla jsem na menší prezentaci Antologie básníků ze slovanských zemí, kterou publikovali před naším příjezdem. K navazování kontaktů z celého světa to bylo skvělé,“ říká Kateřina Rudčenková.

Mezinárodní poetické plavidlo (foto K. Rudčenková)

Katerina Rudcenkova  se nyní přátelí s Javier Romero Hernandez a Saskia de Jong (zdroj Facebook:)

Struga Poetry Evenings jsou opravdu jedním z největších mezinárodních básnických festivalů. Nicméně jak jsem se dočetla v mých oblíbených diskuzích pod články v kulturní rubrice Utrinského vesniku: nikdo o něm ve světě neví, festival by prý potřeboval lepší organizaci a PR – žádné světové mediumi o něm nepíší, i když je ve světě autorů známý… což je pravda, zrovna nedávno jsem slyšela u vedlejšího stolu V lese básníky Josefa Straku a Adama Borziće bavit se o tom, jak skvělé by bylo podívat se příští rok do Strugy…Touha po jihu, T´ga za jug.

 

Struga, Ochrid a Ochridské jezero jsou jedny z nejkrásnějších míst v Makedonii.

 

————– další tipy

Záznam na YouTube, na kterém je vidět pompézní otevření! Zároveň se stanete 12. divákem příspěvku na světě – a budete moci mít pocit, že jste udělali něco mimořádného.

http://www.youtube.com/watch?v=3XAVRPgdT6E

O Kateřině Rudčenkové v makedonských novinách Nova Makedonija! Zjistěte, že můžete porozumět makedonštině právě s tímhle článkem 😉

http://www.novamakedonija.com.mk/NewsDetal.asp?vest=918112212345&id=16&prilog=0&setIzdanie=22384