Reklama
 
Blog | Tereza Fantlová

Nikolova stará, nová makedonská vláda

 

Před uplynulým víkendem makedonský parlament Sobranie vyslovil důvěru staronovému vládnímu kabinetu premiéra Nikoly Gruevského. Skopjan Nikola Gruevski se svou stále populární lehce nacionalistickou středopravicovou *VMRO-DPMNE po třech letech v červnu letošního roku opět vyhrál volby, které byly opět předčasné. Vládnout bude VMRO znovu v koalici Demokratickou unií za integraci - DUI, vedenou Ali Ahmetim, bývalým velitelem Národně osvobozenecké armády UÇK, která stála ozbrojená v konfliktu proti makedonské vládě v roce 2001.

V Makedonii funguje už od vyhlášení její samostatnosti v roce 1991 jeden model. Vládu tvoří jedna ze dvou hlavních etnicky převážně makedonských stran a sekunduje jí jedna z albánských politických formací.

V devadesátých letech začínala po rozpadu Jugoslávie Republika Makedonie se sociálnědemokratickou vládou Svazu sociálních demokratů Makedonie, SDSM, jejímž koaličním partnerem byl albánský Svaz za prosperitu PDP. V roce 1998 se poprvé k moci dostala VMRO-DPMNE v koalici s druhou albánskou formací Demokratickou stranou Albánců DPA. VMRO- DPMNE, která vládne nyní a dodnes sociálním demokratům vyčítá zpackaný vstup do éry demokracie.

 

Reklama

V roce 2001 albánští ozbrojenci téměř vyvolali občanskou válku, ale konflikt byl s pomocí mezinárodního společenství zažehnán. Albánská i makedonská strana podepsaly Ochridskou rámcovou dohodu, která se stala plánem pro přizpůsobení státní legislativy multietnické realitě v Republice Makedonii. V Makedonii žije podle posledního zveřejněného sčítání z roku 2002 64,2 % Makedonců a 25,2 % Albánců; Turků 3,9% a 2,7% Romů, ostatních Srbů, Bosňáků, Bulharů atp. je pak vždy pod jedno procento. Implementace Ochridské rámcové znamenala vytvoření systému poměrného zastoupení Makedonců, Albánců a dalších etnik ve státní správě a decentralizaci správních jednotek v zemi směrem k vytvoření menších, etnicky homogennějších celků. Období krize roku 2001 překlenula vláda národní jednoty. V dalších volbách 2002 se k moci opět sociální demokraté a podíleli se na zapouštění multietnických principů do existujícího právního rámce země až do roku 2006, kdy je vystřídala VMRO-DPMNE a vládne dosud.

 

VMRO-DPMNE pod vedením Nikoly Gruevského vyhrála již troje volby v řadě. V roce 2006 a pak dvoje předčasné 2008 a 2011. Nikola Gruevski byl v roce 2006 jedním z nejmladších premiérů v Evropě, narozený je v roce 1970 ve Skopji. V jeho vládě byli všichni klíčoví ministři třicátníci. Jeho rodina má původ v Egejské Makedonii v dnešním Řecku a do Skopje přišla během řecké občanské války. Gruevski studoval ekonomii v Makedonii i v zahraničí, vydal dvě knížky s nástinem řešení pro makedonskou ekonomiku. Ministra financí dělal už ve vládě VMRO po roce 1998 u premiéra Georgievského. Ve straně ho k lídrovství dovedla orientace na EU. Vládní koalici Georgievský v roce 2006 vytvořil s Demokratickou stranou Albánců, ale po předčasných volbách 2008 se již spojil do koalice s nejsilnější albánskou formací s mnoha bývalými bojovníky z Národní osvobozenecké armády v členských řadách, s Demokratickou unií za prosperitu DUI.

 

 

 

 

 

 

Nikola Gruevski, *31. 8. 1970 narozen ve Skopji

Oficiální premiérův portrét z www.vlada.mk

 

Letošní, pro VMRO opět vítězné předčasné volby, se konaly kvůli krizi způsobené bojkotem parlamentního jednání, který opoziční Svaz sociálních demokratů praktikoval od začátku roku. Sociální demokraté protestují hlavně kvůli populistické nacionalistické politice (částečně ale lidem chtěné), která se projevuje zejména zveličováním a umělým prohlubováním makedonské národní historie až do antických dob a neústupností ve sporu o jméno s Řeckem. VMRO se sice deklaruje jako proevropská a strana pro Severoatlanitckou unii, ale vstupu Makedonie do těchto organizací brání právě nespokojené Řecko. SDSM také vidí v některém chování vládní strany nedemokratické kroky, jako třeba v postupu při daňových těžkostech a bankrotu protivládní soukromé televize A1.

Předčasné volby ale byly podle všeho pro opozici příliš předčasné– neuzrál čas na změnu. Ve volbách sice SDSM snížil náskok VMRO-DPMNE, ale na vítězství to nestačilo. 123 členný parlament je obsazen 56 poslanci VMRO-DPMNE a 42 poslanci SDSM, zbytek křesel zaplnili převážně albánští poslanci z vládní DUI 15 křesel a z druhé největší albánské DPA 8 míst. Zajímavostí jsou nově také 3 poslanci, kteří zastupují v Sobranie Makedonce z *diaspory, krajany z Austrálie, USA a Evropy.

 

Staronovou vádu parlament v tomto složení schválil 70 hlasy ze 123. Gruevski má před sebou nové volební období a chtěl by dosáhnut toho, co si i většina Makedonců stále přeje: vstupu do NATO a EU, vláda to před sebou valí již delší dobu.

 

další hesla:

*VMRO-DPMNE je strašně dlouhá zkratka, které věnuji nějakou lekci v sekci Lekce, VMRO-DPMNE souvisí s historií makedonského a boje o samostatnost. (Vnitřní makedonská revoluční organizace-Demokratická strana makedonské národní jednoty)

*téma diaspora a život Makedonců a jejich aktivity v zahraničí, je taky velice zajímavé , spor o antickou historii se například začal rozvíjet tam a ne v Evropě, v Řecku a Jugoslávii.